Så byggs radiotäckning i komplexa miljöer
Att säkerställa tillförlitlig radiokommunikation i tunnlar och underjordiska miljöer är en teknisk utmaning av högsta rang.
Dessa miljöer kännetecknas av sin komplexitet, då de ofta kräver att flera kommunikationsteknologier samexisterar och fungerar sömlöst
tillsammans. Vid projekt av denna typ är det en stor fördel att anlita en aktör som har erfarenhet och specialistkunskap om flera olika sorters radio och vad som krävs med tanke på tekniken som används, frekvenser med mera.
Distribuerade Antennsystem (DAS):
För att upprätthålla stark och pålitlig radiokommunikation i tunnlar används så kallade distribuerade antennsystem, DAS. Ett DAS består av en antennlösning som kan innehålla både strategiskt placerade antenner och läckande kabel för att säkerställa jämn täckning över hela tunnelområdet.
Systemet matas vanligtvis från flera olika källor med hjälp av fibermatade repeaters inom ett så kallat fiber-DAS.
När en antennstruktur får signaler från flera källor skapas en redundans som resulterar i ett mer robust och driftsäkert nät. Detta system är utformat för att hantera flera olika typer av kommunikation, inklusive cellulära mobilnät, Tetra, och DMR-radio.
Varje teknologi har sina specifika egenskaper och användningsområden, vilket gör integrationen av dem till en betydande teknisk utmaning.
• Cellulära Mobilnät:
Dessa nät är avgörande för att säkerställa att passagerare och arbetare kan använda sina mobiltelefoner för både samtal och dataöverföring under jord. Att säkerställa en stabil signal i tunnlar är en utmaning eftersom radiovågor har svårt att tränga igenom tjocka betongväggar och jordmassor.
Det krävs att man använder avancerad teknik och noggrann planering för att övervinna dessa hinder. Men det gör det möjligt för mobiloperatörer att erbjuda tillförlitlig täckning även under marken.
• Tetra (Terrestrial Trunked Radio):
Tetra används huvudsakligen av myndigheter och räddningstjänster för kritisk kommunikation (RAKEL). I nödsituationer är det absolut nödvändigt att ha en säker och stabil kommunikationskanal.
Tetra-nätverken som installeras i tunnlar måste därför vara ytterst pålitliga och kunna fungera under extrema förhållanden.
• DMR (Digital Mobile Radio):
DMR används ofta för att koordinera arbetet mellan olika arbetslag i tunnlarna. Denna teknik möjliggör en smidig
samverkan mellan olika team, vilket är avgörande för att arbetsflödet ska fungera effektivt och säkert.
Kommunikation som livlina
Radiokommunikation i tunnlar handlar inte bara om att möjliggöra vardagliga samtal; det är en livsviktig komponent för säkerheten hos alla som arbetar i dessa miljöer. Tunnlar är ofta farliga arbetsplatser, med risker som inkluderar ras, gasläckor och brand. I sådana situationer kan pålitlig kommunikation vara skillnaden mellan liv och död. Det är därför ett krav att Rakel fungerar väl nere i tunnlarna.
Som kund behöver du anlita en entreprenör – för förstudie och projektledning gällande täckning och kommunikation – som förstår vikten av säkerhet och som kvalitetssäkrar och dokumenterar varje steg i design- och installationsprocessen.
Koll på funktion och täckning
Genom att genomföra PIM- och VSWRmätningar går det att med stor noggrannhet kontrollera att varje del av det passiva nätverket fungerar optimalt.
Dessa mätningar säkerställer att inga oönskade signalreflektioner eller störningar påverkar nätverkets prestanda, vilket är avgörande för att bibehålla en stark och tydlig kommunikationskanal.
Driftövervakning nödvändig
För att ytterligare garantera säkerheten behöver systemet övervakas kontinuerligt under byggfasen, vilket gör det möjligt att snabbt åtgärda eventuella problem som kan uppstå.
Detta proaktiva förhållningssätt innebär att arbetarna kan lita på att kommunikationssystemet fungerar när det behövs som mest.
Att designa och implementera ett DAS som hanterar flera kommunikationsteknologier är tekniskt komplexitet. Det kräver djup förståelse för både radioteknik och de specifika utmaningar som uppstår, till exempel i en tunnelmiljö.
Funktion över tid
För det handlar om att integrera cellulära nätverk med Tetra och DMR i ett enhetligt DAS-system och att systemet dessutom är framtids-säkrat för nya teknologier och standarder som väntar runt hörnet.
En av de största utmaningarna i just tunnelprojekt är att upprätthålla stabil och pålitlig kommunikation under hela byggtiden, som sträcker sig över flera år i takt med att tunnlar drivs och byggarbetsplatsen därmed växer över tid.
Samt att system finns på plats för att i realtid övervaka att alla system är i full funktion.
Två stora tunnelprojekt
Byggarbetsplatser i tunnlar är dynamiska och föränderliga miljöer, därarbetare måste kunna kommunicera effektivt för att koordinera arbetet och garantera säkerheten. Stockholms nya utökade tunnelbana är ett exempel på ett mycket stort projekt på detta tema. Ett annat pågående och omfattande projekt är Varbergstunneln. I det senare fallet sker dessutom tunneldrivningen från två håll samtidigt.
Sammanfattningsvis är det av stor vikt att som beställare vinnlägga sig om att leverantören kan visa på tidigare projekt och att de byggt upp den nödvändiga kompetensen för att kunna leverera dessa lösningar med högsta möjliga kvalitet.