Österåkers kommun säkrar god mobiltäckning i ny multiarena

Österåkers kommun har byggt en modern multiarena, drygt 13 000 m2 stor. Här ryms sex specialinredda idrottshallar för innebandy, basket, friidrott, gymnastik, bordtennis och klättring – och mycket mer.

Arenan är byggd med moderna byggmaterial som har många fördelar. Inte minst är den nya arenan energisnål. Dessvärre innebär modern byggteknik också att byggnaden är radiotät, d v s att signalkvaliteten blir dålig.

Utmaningen

Samtidigt som Österåkers kommun ville säkerställa en god mobilfunktion för både betaltjänster och bokningstjänster ville man också tillgodose besökarnas behov av god mobilfunktion för t ex samtal, streaming, etc.

MIC Nordic har samarbetat med Winther Wireless, en lokal bredbandsleverantör, i några projekt. Tillsammans med Österåkers kommun ville man ha hjälp av MIC Nordic att bygga ett inomhusnät med god täckning för alla mobiloperatörer i arenan.

Lösningen

Efter att ha studerat ritningar, gjort mätningar på plats samt studerat kabelvägar designades en lösning med 21 inomhusantenner och 5 luftmatade repeaters för operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre.

Den nya arenan har en spännande arkitektur där man också satsat på den konstnärliga utsmyckningen. Därför var det viktigt att installationen gjordes så snygg och osynlig som möjligt. Dock utan avkall på den tekniska kvaliteten – trots allt måste lösningen erbjuda dominant robust täckning på de ytor som beställaren hade identifierat.

Resultatet

Anläggningen driftsattes i februari 2023 och resultatet är helt enligt förväntan. Arenan har god täckning i hallarna, caféer, korridorer och allmänna utrymmen.

Från kommunens sida noterar man att mobilkommunikationen i multiarenan fungerar utmärkt – precis så som kommunens invånare och människor idag förväntar sig.

MIC Nordic är mycket stolta över att få vara en del av detta projekt och den lösning vi levererat.

Vill du veta mer om multiarenan i Österåkers kommun finns mer att läsa på kommunens hemsida – klicka här.